Τα Λουτρά Λουτρακίου, γνωστά και ως Λουτρά Πόζαρ, ανήκουν στο δήμο Αλμωπίας του νομού Πέλλας και τοποθετούνται γεωγραφικά 13 χλμ δυτικά της Αριδαίας ενώ απέχουν μόλις 100 χλμ από τη Θεσσαλονίκη. Η λουτρόπολη με τις ιαματικές πηγές βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Βόρας (Καϊμακτσαλάν), σε απόσταση 3 χλμ από το Λουτράκι και καλύπτει μία έκταση 72 στρεμμάτων. Μικρή είναι και η απόσταση που χωρίζει τα Λουτρά από το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν, 35 χλμ περίπου.

Την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της τοποθεσίας συνθέτουν το καταπράσινο δάσος και οι μικροί καταρράκτες που σχηματίζει ο Θερμοπόταμος διασχίζοντας τη λουτρόπολη. Οι πηγές αναβλύζουν σε υψόμετρο 360-390 μέτρων και η θερμοκρασία του νερού αγγίζει τους 37 οC. Τα ιαματικά νερά είναι αποτέλεσμα μιας φυσικής διαδικασίας κατά την οποία τα νερά της βροχής εισχωρούν βαθιά στο έδαφος όπου αυξάνεται η θερμοκρασία τους. Έπειτα ανεβαίνουν ψηλότερα πλούσια σε μέταλλα και ωφέλιμα συστατικά  Στη λέξη Πόζαρ αποδίδεται η ερμηνεία “ κάτω από τη φωτιά” και είναι φανερό πως σχετίζεται με την παραπάνω διαδικασία.

Τα νερά των ιαματικών πηγών είναι γνωστά για τις θεραπευτικές και ευεργετικές τους ιδιότητες και ενδείκνυνται για ένα μεγάλο εύρος παθήσεων όπως: ρευματοειδής αρθρίτιδα, ορθοπεδικά προβλήματα, δερματοπάθειες, γυναικολογικές παθήσεις, προβλήματα του κυκλοφοριακού και του αναπνευστικού συστήματος καθώς και για παθήσεις του ήπατος, των νεφρών και του πεπτικού συστήματος.

Ωστόσο τα Λουτρά δεν προσφέρονται μόνο για θεραπεία αλλά και για τόνωση και αναψυχή. Για το λόγο αυτό προσελκύουν άτομα όλων των ηλικιών καθ’όλη τη διάρκεια του έτους. Οι πηγές των Λουτρών Λουτρακίου έγιναν επίσημα γνωστές ως ιαματικές το 1920 ενώ γίνεται λόγος για τη χρήση των νερών από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τα Λουτρά δέχονται καθημερινά επισκέπτες όχι μόνο από το Νομό Πέλλας αλλά από όλη την Ελλάδα καθώς και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Βουλγαρία, Ρουμανία και Ρωσία.

Η Λουτρόπολη παρέχει στους λουόμενους τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε φυσικούς καταρράκτες, τη μεγάλη ανοιχτή πισίνα, τους ατομικούς λουτήρες, τις εσωτερικές ομαδικές πισίνες και τα χαμάμ. Πιο συγκεκριμένα, το “Αλεξάνδρειο” υδροθεραπευτήριο περιλαμβάνει στις εγκαταστάσεις του 8 εσωτερικές πισίνες, διακοσμημένες με ψηφίδα και τεχνητούς καταρράκτες, η καθεμία από τις οποίες μπορεί να φιλοξενήσει έως 6 άτομα. Επίσης, εκεί στεγάζεται και το κέντρο εξυπηρέτησης πελατών, όπου παρέχονται στους λουόμενους χρήσιμες πληροφορίες. Επιπρόσθετα, στη λουτρόπολη βρίσκεται το πρώτο υδροθεραπευτήριο που λειτουργεί από το 1960 και διαθέτει 48 ατομικούς λουτήρες, 2 εσωτερικές πισίνες χωρητικότητας 12 ατόμων έκαστη, με διαστάσεις 3×7 μέτρων και ύψους 1,5 μέτρων καθώς επίσης και 2 χαμάμ με χωρητικότητα 6 ατόμων. ‘Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω οι επισκέπτες δεν έχουν μόνο την επιλογή των εσωτερικών εγκαταστάσεων για το μπάνιο τους. Υπάρχει η μεγάλη ανοιχτή πισίνα με διαστάσεις 25×13 μέτρων και βάθος 1,30-2,80 μέτρων. Η πισίνα λειτουργεί από τις 8:00 π.μ. έως 21:00 μ.μ. ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες το ωράριο μεταβάλλεται και η πισίνα είναι ανοιχτή από τις 7:00 π.μ. έως 22:00 μ.μ. Τέλος, οι καταρράκτες και οι φυσικές κολυμπήθρες είναι στη διάθεση των επισκεπτών όλο το εικοσιτετράωρο.